Nieuwsgierig naar de kosten geluidsisolatie?

Het isoleren van je woning biedt talloze voordelen. Het zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en je minder hoeft te stoken, wat leidt tot besparingen op je energierekening. In de zomer blijft het lekker koel, aangezien warme lucht van buiten wordt geweerd. Bovendien verhoogt een goed geïsoleerde woning ook de waarde ervan en kom je af van vochtproblemen en schimmels. Een ander positief effect van isolatie is dat het geluidsoverlast kan verminderen. Maar hoe werkt geluidsisolatie en wat zijn de kosten geluidsisolatie?

Waarom kies je voor geluidsisolatie?

Geluidsoverlast kan heel vervelend zijn. Denk aan de buren die vaak ruzie hebben of keihard muziek draaien, spelende kinderen voor de deur of auto’s die door de straat rijden. Misschien ben je zelf wel een veroorzaker van geluidsoverlast als je met hard geluid films kijkt of af en toe op volume 10 een plaatje draait. Daarom is het slim om te investeren in goede geluidsisolatie. Hiermee kun je de overlast verminderen en de kosten zijn vaak redelijk laag, omdat het vaak om relatief eenvoudige toepassingen gaat.

Kosten geluidsisolatie variëren

Er zijn verschillende manieren om geluidsisolatie aan te brengen, zoals isolatie van plafonds, muren en vloeren. Afhankelijk van waar geluidsoverlast plaatsvindt, kies je de juiste isolerende oplossing. Bij tussenwoningen zijn muurisolaties van groot belang, terwijl appartementen vaak baat hebben bij isolatie van zowel muren, vloeren als plafonds. De kosten geluidsisolatie zijn dan ook hoger bij grotere oppervlakten, waar je dus ook rekening mee moet houden.

Naast het isoleren voor het verminderen van geluidsoverlast, kun je ook kiezen voor isolatie voor energiebesparing, zoals isolatie van spouwmuren, vloeren en daken. Het gebruik van geluiddempend isolatiemateriaal biedt dan een dubbel voordeel.

De kosten geluidsisolatie variëren afhankelijk van de woning, het oppervlak en het volume van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Gemiddeld kunnen de kosten voor een tussenwoning oplopen tot ongeveer € 1.600,-. Hoewel geluidsisolatie je ook energiebesparingen oplevert, komt het helaas niet in aanmerking voor subsidie van de overheid, zoals bij sommige vloer-, dak- en muurisolaties wel het geval is.

Wat bereik je met geluidsisolatie?

Wat bereik je nu precies met geluidsisolatie? Een goede geluidsisolatie kan een vermindering van wel 6 tot 7 dB opleveren, wat aanzienlijk is. Mensen ervaren 40 dB als een acceptabel en niet storend geluidsniveau. Bij 50 dB wordt echter al snel de grens van irritatie bereikt. Om een beeld te geven, is 50 dB te vergelijken met een luide stofzuiger of verkeer dat door de straat rijdt. Met geluidsisolatie kun je dus een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort en welzijn ervaren.

Schrik niet van de kosten geluidsisolatie

Laat de kosten geluidsisolatie je niet weerhouden om met geluidsisolatie aan de slag te gaan. Het is heel veel waard om thuis van alle rust te kunnen genieten en te kunnen ontspannen. Je wilt je niet druk maken om vervelende geluiden van buren, kinderen, auto’s en andere zaken die geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Daarom is het advies om vandaag nog met een goede geluidsisolatie aan de slag te gaan. Je gaat er ongetwijfeld een hoop profijt van hebben.