Wat moet je doen met een huis nadat de eigenaar overlijd?

huis verkopen na overlijden

Niet altijd is een woning door erven verkregen een uitkomst. In deze tekst enkele mogelijkheden omtrent wat te doen als je een woning verkrijgt via erven, want ook voor een huis verkopen na overlijden zijn er oplossingen. Het is enkel de vraag, hoe pak je het aan?

huis verkopen na overlijden

Buiten de regio

Vaak betreft een woning door erven verkregen het huis van een oudere. Alles is dan oubollig, misschien is er sprake van achterstallig onderhoud, je ziet zelf ook wel in dat het pand zichzelf niet snel zal verkopen. Als de woning dan ook nog gelegen is buiten de regio waar je verblijft en werkt, dan is alleen al de woning leegruimen veel werk. Je hebt dan geen zin om weer autoritten te maken om de woning op te knappen voor de verkoop. Een snelle methode om met minimaal werk het pand te verkopen is via een vastgoedhandelaar. Anders dan een makelaar koopt de handelaar het pand op. De vastgoedhandelaar maakt een taxatie en doet een bod. Dit gaat heel snel. Je krijgt dan niet de werkelijke waarde van het pand, maar je bent er wel snel vanaf.

De ligging is belangrijk

Voorgaande geldt voor een gewoon huis op een eveneens gewone plek. Het gaat makkelijker als de woning in de hoofdstad gelegen is, want daar is momenteel alles wat bewoonbaar is snel te verkopen. Het tegenovergestelde zijn huizen in krimpgebieden, dan zal het lastig zijn om een vastgoedhandelaar te vinden die het huis in het bestand wil hebben. De oplossing voor huis en overlijden is daarom lastig in een tekstje te omschrijven. Dit geldt ook voor de vele tussenoplossingen. Stel je komt er niet aan uit met mede erfgenamen, dus er is discussie over aanhouden of afstoten, of je hebt zelf twijfels. Dan zijn er mogelijkheden om het pand te verhuren, en wederom is ligging belangrijk. Een woning in Amsterdam verhuren zal sneller gaan dan in de provincie, en in krimpgebieden kun je misschien geen huurder vinden. Oplossingen zoeken vraagt dan creativiteit, maar vaak is met de prijs zakken al de oplossing.